Atractii turistice Manastiri Manastirea Surpatele


Manastirea Surpatele, cu hramul „Sfanta Treime”, se afla situata in comuna Frincesti- satul Surpatele, judetul Valcea, la 12 km de gara Babeni si la 3 km de Manastirea Dintr-un Lemn.

Biserica a fost inaltata de Tudor logofatul Dragoescu si fratele sau Stanciu, feciorii lui Popa Frincu, la inceputul secolului al XVI-lea (Pr. D. Balasa), refacuta de boierii Buzesti si reparata in secolul al XVII-lea. Intre anii 1703-1706, biserica a fost reconstruita din zid de Doamna Marica Brancoveanu, fiind si pictata. Mai tarziu, in 1815, a fost reparata si repictata de zugravul Gheorghe Gherontie din Hurezi.

In anul 1872 manastirea a fost inchisa cultului din cauza ruinii, monahiile fiind mutate la Manastirea Dintr-un Lemn, fiind restaurata intre anii 1927-1935 de catre Comisiunea Monumentelor Istorice (cele 17 chilii actuale fiind ridicate prin staruinta staretei Varvara Predescu).

Biserica este dotata cu o catapeteasma frumos sculptata, ca si usile in stil brancovenesc. Pe pereti se gasesc pictate chipurile voievozilor care au ctitorit sfantul lacas si un tablou mai rar intalnit in iconografia bisericeasca, infatisand „impartirea hainelor lui lisus", executat de unul din cei doi zugravi, Andrei si Iosif ieromonahul, care au pictat aceasta biserica.
Alexandru Odobescu nota inca din anul 1860 cateva obiecte de valoare din aceasta sfanta manastire: o Evanghelie imbracata cu argint poleit, daruita de Constantin Brancoveanu pe cand era vel-spatar; doua poale de icoane si o dvera de serasir si mai multe sangulii de panze de in subtire, cusute cu mare finete, pentru Maica Domnului.

Ultimele imbunatatiri au fost aduse manastirii Surpatele de catre Sfinta Episcopie a Ramnicului si Argesului intre anii 1958-1959.